Näytelmän ensiesitykset, opasversiot ja bileet ohi. Huh.

Edeltäviin merkintöihin ja kommentteihin viitaten isompia mokia ei paljo tarvinnut pelätä. Esitykset olivat vähintään onnistuneita, ja meininki sen mukaista. Parhaimmillaan yleisö lähti selvästi elämään mukana tunnelmassa, mikä taas antoi näyttelijöille lisäpotkua, mikä taas heijastui yleisöön, jne. Meillä oli helevetin hauskaa, ja uskoakseni ainakin osa siitä ilosta välittyi yleisöllekin. Joku taidekriitikko on ehkä kanssani eri mieltä, mutta mun mielestä onnistuttiin just niinkuin juuri sukupolvenvaihdoksen kokeneelta amatööriharrastelijateatterilta sopii odottaakin, ellei jopa paremmin. Mä sain jopa parilta ihailijatyttöseltä kukkiakin!

Kaikenkaikkiaan koko tämänvuotinen kesänäytelmäproggis on ollut malliesimerkki siitä, mitä harrastustoiminta ja vapaaehtoistyö voi parhaimmillaan olla. Ei puhettakaan siitä, että ihmisiä tarvitsisi motivoida, potkia tahi valvoa, ja että vastuu kuitenkin loppupeleissä kaatuisi yhden tai kahden harteille. Tai että alkuinnostuksen jälkeen fiilis kuivuisi kokoon. Kaikki mukana olleet tuntuvat olleen alusta lähtien vähintään satasella mukana, ja tunnelma on mahtava. Tuntuukin jo nyt vähän haikealta ajatella, että ensi perjantain jälkeen kaikki tämä kiva on ohi, ja edessä on paluu arkeen ja työntäyteiseen syksyyn. Vaan ehkä parempi näin, fiilispohjaisilla intensiiviproggiksilla on taipumus kestää aika huonosti ennemmin tai myöhemmin iskevää leipiintymistä ja arkipäiväistymistä. Mieluummin lopettaa ennen notkahdusta kuin sen jälkeen. Mutta kunnon kaatajaiset pitää kyllä pitää.

Sunnuntai-iltainen opasversio oli kahjo, kuten odottaa saattoi. Sitä seurannut bile kansanlauluineen, katrilleineen ja kummituskierroksineen oli mahtava, parhaita bileitä aikoihin. Ja sehän sitten ihan pikkuisen verran venähtikin, mihin onneksi oli vähän varauduttukin. Valitettavasti vain kamera unohtui laukun pohjalle hauskanpidon tuoksinnassa, toivottavasti joku korjasi tämän puutteen.

Nyt vois yrittää ajatella pari päivää jotain ihan muuta, ennen Taiteiden Yön esityksiä. Esim. sitä, että puolisko on kohtapikaa kotiutumassa sieltä Unkarista.