Kävin tänään täyttämässä opiskelijakansalaisvelvoitteeni, ja tienaamassa ilmaisen kahvin ja pullan. Mainittujen nautintoaineiden tienaamiseksi vaadittu äänenkäyttö meni tänäkin vuonna tuonne. Huolimatta viime perjantain bileiden humalatilassa tapahtuneesta aktiivisesta painostuksesta toiseen suuntaan.

Näissä edarivaaleissa tapahtui vähän samaa, mitä edarivaaleissa yleensäkin, ja mistä mä en oikein pidä. Peistä taitettiin hirveän paljon kysymyksissä, jotka minun mielestäni ovat vasta tois- tai kolmossijaisesti HYY:n edustajiston alaisia asioita. Autoton keskusta? Joo, ehdottomasti, mulle kans. Stop syrjinnälle yliopistomaailmassa? Kuullostaa hyvältä. Lisää opintotukea? No ei tietenkään, ei missään nimessä! Mitä mieltä oikein kuvittelette tällaisen opintorahalla, asumislisällä ja Museoviraston tuntipalkoilla nitkuttelevan humanistiopiskelijan olevan?

Ongelma on, että vaikka mainitut yhteiskunnalliset ongelmat kuinka ovat tärkeitä, HYY:n edari ei ole se foorumi jossa niitä ratkotaan. HYY voi vain ottaa asioissa kantaa, päätökset tehdään muualla. Maailman varakkaimman ylioppilaskunnan mielipiteen painoarvoa ei kieltämäti käy kiistäminen, mutta se on edelleen vain mielipiteen esittämistä. Ja näistä mielipiteiden ilmaisuista esim. monet poliittiset järjestöt ovat rakentaneet ensisijaiset vaaliteesinsä. Kun HYY:llä olisi se omakin muutaman miljuunan vetoinen omaisuus, jonka käytön linjauksista olisin kovin, kovin, kovin kiinnostunut kuulemaan. Ihan ensisijaisesti. Mielipiteitä muista mainituista kysymyksistä voidaan miettiä sit joskus, jos jää aikaa ja resursseja.

Mä olen henkilökohtaisesti saanut parhaan antini Ylioppilaskunnalta nimenomaan ainejärjestön kautta. Pienellä humanistilaitoksella kultaakin kalliimmat sosiaaliset kontaktit olisivat jääneet aika vähiin, jos ainejärjestöä ei olisi ollut. Esim. yhteisiä luentosarjoja taisi fuksivuoden jälkeen olla yhteensä kaksi. Ja pienen ainejärjestön toiminnassa HYY:n tuen merkitys on monesti ollut varsin ratkaiseva. Mä en oikeesti olisi valmis uhraamaan sitä tukea mistään hinnasta. Mistään. Muita mun mielestä keskeisiä asioita on HYY:n enempi vähempi suorat jäsenpalvelut: Unicafe, Lapsiparkki, YTHS. Mä en ole ehkä tarvinnut ainakaan kaikkia näistä, mutta ymmärrän hyvin, että jollekulle muulle nämä voi olla ns. Tosi Isoja kysymyksiä. Ja ennenkaikkia ne on kysymyksiä, josta ei päätä kukaan muu kuin nimenomaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston jäsenet. Siksi ne on näissä nimenomaisissa vaaleissa kaikkein olennaisimpia kysymyksiä. Toisin kuin esimerkiksi kysymykset ulkkariopiskelijoiden lukukausimaksuista, jotka loppupeleissä kuitenkin päätetään jossain ihan muualla.

Hmm, ehkä ei pitäisi räyhätä politiikkaa julkisesti parin työvuoron päälle nautitun sherrylasillisen jälkeen. No, Portsun pulla oli sentään hyvää.

Kuten kuvasta näkyy, ensilumi yritti kovasti tehdä tuloaan viime viikonlopun bileputkessa, tällä hetkellä tosin vähän nihkein tuloksin. Ans kattoo, mitä huomenna tapahtuu - töistä tullessa ainakin tuntui pirun jäätävältä.