Noin tunti aikaa ennen ensimmäisiin kesänäytelmätreeneihin siirtymistä. Ehtii siis passelisti vähän ruokabloggata.

Erilaiset pastakokeilut tuntuvat selkeästi olevan tämän kesän juttu. Helposti varioitavia, nopeita mutta silti maukkaita ruokia, joita saa tarvittaessa suoraan tehtyä pienemmiksi, yhden tai kahden hengen annoksiksi. Ja kun pastat säilyvät kuiva-ainekaapissa käytännössä ikuisuuksia, kaapissa voi hyvin pitää varalla useampia erilaisia pastoja. Meidän kotitaloudessa on Rainbown fettucine -munapasta (halpa ja helppo korvike tuorepastalle) tämän kesän aikana vakiinnuttanut asemansa kuiva-ainekaapissa spagetin ja torinomakaronien rinnalla, ja satunnaisia vierailijoita on jos jonkinlaisia. Tässä pari tämän viikonlopun tulosta.

Simpukkapastaa mätikastikkeessa (kahdelle, kuva yllä)

2 rkl oliiviöljyä
hyppysellinen chiliä
2 tl sitruunamehua
1 sipuli
1/2 yksikyntistä valkosipulia
nippu ruohosipulia
1/2 dl kuivaa valkoviiniä
1 prk ruokakermaa
1/2 kasvisliemikuutiota
mustapippuria
tilliä
timjamia
100 g mätiä (esim. lohen)
5-6 dl simpukkamakaroneja (Rainbow osoitti jälleen kyvykkyytensä)

Pistetään pastakattila liedelle, ja valmistetaan kastike makaronien kypsyessä. Sipuli, valkosipuli ja ruohosipuli pilkotaan pieneksi. Kuumennetaan öljy kattilassa, ja lisätään sipulisilppu, chili ja sitruunamehu. Lisätään valkoviini, kerma ja vesitilkkaan liuotettu ja murennettu kasvisliemikuutio. Maustetaan ja annetaan kiehua, kunnes makaronit ovat kypsiä. Makaronit annostellaan valmiiksi kulhoihin, ja kaadetaan kastike päälle ja sekoitetaan. Annostellaan mäti kokonaisuuden päälle, ja koristellaan halutessa esim. silputulla ruohosipulilla. Nautitaan esmes kuivan siiderin kanssa.

Tämä resepti on alunperin jostain naistenlehdestä x, ja on roikkunut tuolla reseptikirjan välissä jo herra ties miten pitkään. Mäti kun on suhteellisen kallista, niin ei ole tullut kokeiltua. Nyt kuitenkin löydettiin budjettihintaista mätiä Tallinnasta, niin päästiin vihdoin eilen tesmaamaan. Hyvää oli. Alkuperäisreseptissä neuvottiin käyttämään raastettua sitruunankuorta sitruunamehun sijaan ja kala- tai hummerifondia kasvisliemikuution sijaan. Meillä ei kumpaakaan sattunut olemaan. Tilli ja timjami oli niinikään mun oma lisä, hain sillä ruokaan vähän enemmän kalamaisuutta sen fondin puuttuessa.

Kinkku-pinaattipasta (kahdelle)

2 rkl öljyä
1 sipuli
1/2 yksikyntistä valkosipulia
nippu ruohosipulia
1/2 pussia pakastepinaattia
1/2 rasiaa leikkelekinkkua (esim. Saarioisten kultakinkku on hyvä)
1/2 prk ruokakermaa
sitruunapippuria
tilkka sitruunamehua
timjamia
rakuunaa
6 kerää nauhamakaronia (esim. juuri yllä mainittua Rainbown munapastaa)
parmesan-raastetta

Valmistus noudattaa sipulien kuullottamiseen saakka edellistä kaavaa. Sipulien perään heitetään jäiset pinaatit, ja pyöritellään kunnes sulavat. Perään pieneksi pilkottu kinkku. Kaadetaan päälle kerma, maustetaan ja annetaan kiehua pastan kypsymiseen saakka. Annostellaan pasta taasen valmiiksi, kaadetaan kastike siihen päälle ja ripotellaan parmesanraastetta päälle. Meillä annoksen koristeeksi tuli lisäksi tomaattia, kurkkua ja lisää silputtua ruohosipulia. Tästäkin annoksesta olisi toki kuvan voinut ottaa, mutta oli niin nälkä ettei kerennyt.

Tämä resepti lähti hyvin lonkalta, erään työkaverin kanssa käydyn taannoisen ruokapöytäkeskustelun innoittamana. Piti säästellä eväsruokia loppuviikoksi, kun töiden ja näytelmätreenien päälle ei oikein ehdi kokkailemaan. Alkuperäinen tarkoitus oli tehdä kasvispastaa ja käyttää kinkun sijaan kesäkurpitsaa, mutta sitähän ei tietenkään lähikaupassa just tänään ollut. Toimi kuitenkin näinkin. Pinaatin maustamiseen voisi tosin kaivata vinkkejä, erityisesti kermaan sekoitettuna se tuntuu imaisevan kaikki maut itseensä pahemmin kuin munamaito. Rakuuna ja sipulit tuntuivat toimivan, mutta noita muita ei tuosta juuri erottanut. Rakuunasta on muutenkin tulossa hyvää vauhtia varsinainen suosikki. Ehkä vähän yllättävää, kun ottaa huomioon etten ole koskaan ollut mikään aniksen ystävä. Mutta tuopa toimiikin yllättävän hyvin esimes juuri tällaisisten kermaisten ja/tai lihaisten kastikkeiden piristäjänä.