(Yours truly, takarivissä kolmas oikealta. Kiitos, Kukka.)

Joulupolku 2009 saatiin viime sunnuntaina pienen dramatiikan jälkeen melkein onnellisesti ohi. Eräs näyttelijättäristämme onnistui kompastumaan pitkän hameen helmaan jäisellä hiekkapolulla ja murtamaan rystysensä. Näinollen pääsin vielä viimeisessä vetämässäni Palkollisten proggiksessa viime hetkellä lavalle - kertakaikkiseen luonnerooliin.

Tähän talviseen iltaan päättyi sitten eräs jonkun vuoden kestänyt traditio - ainakin jollakin tavalla. Eksyin Palkollisten teatteritoimintaan puolivahingossa ensimmäisenä kesätyövuotenani 2005, erään nykyisen museonjohtajan puolivahingollisen hypen siivittämänä. Pari vuotta myöhemmin huomasin ajautuneeni kesänäytelmäproggiksen päävastuuseen. Siitä lähtien olenkin kesäisin ja joulun alla istunut 'Saaressa niin tiiviisti, että mielenterveys ja ihmissuhteetkin ovat olleet koetuksella. Mutta joka hetki on ehdottomasti ollut vaivan arvoinen. Palkollisiin eksyminen on kuluneen vuosikymmeneni ehdottomasti paras "vahinko" - ehkä kulttuurien tutkimuksen laitokselle päätymisen jälkeen. Teatteriharrastus hyvällä porukalla on vaan aina eksplisiittisen kivaa - ja aina saa kylpeä valtaisessa aikaansaamisen voimaa-antavassa tunteessa. Ja ainakin kaverit ympärillä ovat minusta kehittyneet aivan hurjasti viime vuosien aikana - toivottavasti minäkin pikkuisen. Itseään on aina vaikea arvioida. Eikä kai käy kieltäminen, että kokemuksista on ollut hyötyä työmarkkinoillakin, mikä on myös tosi jees. Tarkoittaa, että mulle on siunattu sellaisia työtehtäviä, joista olen tykännyt.

Pikku hiljaa kasaantuvat muun elämän kiireet ovat kuitenkin nakertaneet aikaa teatteriharrastukselta. Viime kesä oli jo huomattavan työläs, kun en enää ollut 'Saaressa töissä. Ja nyt siirtyminen neljäksikymmeneksi viikkotunniksi Hyvinkäälle niittasi viimeisen naulan tähän arkkuun. Tämän joulupolun jälkeen jättäydyn suosiolla taustajoukkoihin, ja luovutan vetovastuun eteenpäin. Toivottavasti kuitenkin työkiireet sallivat jatkossa olla jollain tavoin mukana proggiksissa - ensi kesäksi on jo ihan liian hyviä suunnitelmia mielessä kokonaan muille jätettäväksi.

Onneksi mukaan on kertynyt ihan loistava aktiivipoppoo, joiden kätösiin voi pallon suosiolla jättää. Odotan jo malttamattomana, mihin homma tästä kehittyy.