Sain taannoisissa kekkereissä ensimmäisen osan kaksiosaisesta lahjasta: SKS:n vuonna 2002 kustantaman Kulttuurihistoriallisen keittokirjan. Lahjakokonaisuus piti kuitenkin sisällään myös kirjan innoittamana järjestetyt pitkän kaavan pidot yhdessä lahjoittajakunnan kanssa valittuna ajankohtana. Ja koska eilinen sopi tällaiseksi ajankohdaksi kertakaikkisen mainiosti, löysimme itsemme aamulla Stockan herkusta ja Hakaniemen hallista vinguttamasta visaa kuin naapurin porsasta jouluna. Hysteerisenä jatkuneen päivän päätteeksi päästiin kuitenkin Nurmijärvelle ja pitopöytään.

Kuten Kulttuurihistoriallinen keittokirja tiesi opettaa, 1800-luvun keisarilliset pidot noudattivat aina tiettyä kaavaa, josta voitiin tarvittaessa pienemmissä tilaisuuksissa tinkiä. Kaava menee kutakuinkin näin:

 

1. Potages - keitot

2. Hors dóeuvres - voileivät

3. Relevés - alkuruuat

4. Entrées - paistin esiruuat

5. Rôti - paisti

6. Dessert - jälkiruuat

7. Fruit - hedelmät

8. Fromage - juustot

 

Tätä kaavaa mekin lähdettiin sitten noudattamaan. Valitettavasti Kulttuurihistoriallisen keittokirjan reseptiosuus on vähän suppeahko erityisesti näin laajoja kokonaisuuksia ajatellen. Siellä on lähinnä yksittäisiä esimerkkireseptejä eri aikakausilta, joten tälläista menukokonaisuutta laadittaessa jouduttiin turvaamaan pitkälti ulkopuoliseen apuun. Koska nyt on syyskuu, lähdettiin rakentelemaan syksyistä kokonaisuutta, johon sisältyy esim. riistaa ja sieniä. Erinäisten neuvottelujen, laskelmien ja huolellisten suunnitelmien - jotka kaikki jäivät taka-alalle kaupparetkimopon lähtiessä käsistä - menusta muodostui seuraavanlainen:

 

Kermaista tattikeittoa rosmariinileivän kera

Juureen leivottua ruisleipää katkaraputahnan ja ravunpyrstöjen kera

Savustettua siikaa musliinikastikkeen ja vihersalaatin kera (musliinikastikkeen resepti oli loppupeleissä ainoa keittokirjasta otettu)

Pieniä suupaloja, sisältäen mm. ankanmaksaa, oliiveja, viiriäisen munia, marinoituja valkosipulinkynsiä ja artisokansydämiä.

Pääruuan lihavaihtoehtona omena-viinirypäle-herkkusieni-calvadossekoitteella täytettyä uunifasaania pekonipedillä. Kasvissyöjille vuohenjuustolla täytettyjä munakoisoja. Lisäksi ruohosipuliperunamuusia ja homejuustolla täytettyjä uuniherkkusieniä.

Baileys-juustokakkua.

Hedelmä- ja juustolautanen.

 

Avec:

Kir Royal (alkumalja)

Marskin Ryyppy (snapsi)

Stony Cape Chenin Blanc (hanapakkaus)

Lindemans Shiraz Cabernet

Croft Pink Port (jälkiruokaviini)

sekä lukuisia muita pullonpohjia

 

Näillä eväillä päästiinkin sitten pitkälle. Itse valitettavasti päädyin unten maille jo ennen juustoihin ehtimistä, mutta siitäkin huolimatta ilta oli kerrassaan onnistunut. Kiitokset vielä kertaalleen kaikille asianosaisille.

Työasioistakin voisi kirjoittaa, mutten viitsi pilata niillä muuten hyvää postausta. Voisi unohtaa tuon "Jepulis!" -kategorian suosiolla tuosta kyljestä.